kris-kras dorp

kris-kras dorp - een dorp waar iedereen zich thuis kan voelen

compilatie of pictures

Ik was acht weken lang artist-in-residence bij het Kinderatelier in Renkum waar ik de bouw van het dorp begeleidde, een concept dat ik in 2017 ontwikkelde om bewoners nader tot elkaar te brengen.

De kinderen van het Kinderatelier hebben een dorp gebouwd waar iedereen zich thuis kan voelen. Eerst tekenden we onze droomhuizen, daarna maakten huisjes van klei. De huisjes werden gebakken in de steenfabriek Zilverschoon aan de overkant van de Rijn. Directeur Derck Zilverschoon doneerde de klei en gaf de kinderen een rondleiding door zijn fabriek.

Over sommige huisjes staan de (ongebakken) overblijfselen van huizen. Zij staan als symbool van verloren dromen en herinneringen, en van de huizen die “nieuwe” Renkummers hebben moeten achterlaten. Deze ongebakken huisjes verweren tot zachte klei waarin zij, in hun nieuwe, gebakken en dus permanente huizen, kunnen wortelen.

Op woensdag 2 oktober werd het kris-kras dorp onder belangstelling van de kinderen, ouders, vrienden én de pers feestelijk geopend. https://renkum.nieuws.nl/veluwezoom-in-beeld/52060/kinderen-maken-het-kris-kras-dorp-waar-iedereen-zich-thuis-voelt/

 

In August and September I was artist-in-residence at the Kinderatelier (Youth Studio) in Renkum. I worked with the kids on the second iteration of my project "house/home", a concept I developed in 2017 to bring residents of a community together.

The kids built a village where everyone is welcome and can feel at home. First we made drawings of our dream houses, then we built small clay houses. Director Derck Zilverschoon of the brick yard Zilverschoon Randwijk on the other side on the River Rhine donated the clay and fired the houses. He also gave us a tour of the facilities and explained the process.

Then we assembled the village outside. Some houses are covered by the unfired remains of houses. These represent the lost dreams and homes of the "old" Renkum people and the newly immigrated ones. The unfired houses erode back to "dirt" showing the new, fired, permanent houses that will be their new homes.

On Wednesday October 2 the kris-kras village was opened. See the movie here: https://renkum.nieuws.nl/veluwezoom-in-beeld/52060/kinderen-maken-het-kris-kras-dorp-waar-iedereen-zich-thuis-voelt/

 


Comments (0)


Add a Comment

Allowed tags: <b><i><br>Add a new comment: